Σεμινάριο: Παιδί και Κοχλιακά Εμφυτεύματα

1638704077

Σεμινάριο: "Παιδί και Κοχλιακά Εμφυτεύματα"

Στο πρώτο μέρος θα ξεκινήσουμε με το θεωρητικό κομμάτι: πώς λειτουργεί η φυσιολογική ακοή, τι συμβαίνει σε περιπτώσεις βαρηκοΐας, πώς λειτουργεί και τι προσφέρει το ακουστικό βαρηκοΐας, πώς λειτουργεί και τι προσφέρει το κοχλιακό εμφύτευμα. Η Μαριάννα Κιτσώνα και ο Νίκος Χατζηαναστασίου θα μας παρουσιάζουν την εξέλιξη των κοχλιακών εμφυτευμάτων γενικά αλλά και πιο ειδικά την παρουσία των κοχλιακών εμφυτευμάτων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Νίκος Χατζηαναστασίου θα αναφερθεί στα εξωτερικά και εσωτερικά μέρη ενός συστήματος κοχλιακού εμφυτεύματος : Tips & tricks που πρέπει να γνωρίζει ένας λογοθεραπευτής. Θα συζητήσουμε για την υποψηφιότητα, τα κριτήρια και την επιλογή των υποψηφίων για κοχλιακό εμφύτευμα. Θα δούμε τι εξετάσεις γίνονται, ποιες επιλογές υπάρχουν και ποιος είναι ο ρόλος μας – η συμβολή των λογοθεραπευτών – μετά τη διάγνωση της βαρηκοΐας και μέχρι την απόφαση για κοχλιακό εμφύτευμα.Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος θα δούμε τις βασικές αρχές αποκατάστασης / εκπαίδευσης της ακοής και την κατάκτηση των δεξιοτήτων ακρόασης, λόγου και ομιλίας μετά την κοχλιακή εμφύτευση.


Στο δεύτερο μέρος θα προσεγγίσουμε την εκπαίδευση / αποκατάσταση βάσει συγκεκριμένων παραδειγμάτων / περιστατικών. Θα δούμε τη δουλειά που γίνεται με τις οικογένειες και τα πολύ μικρά παιδιά, την προσέγγιση στο παιδί που εμφυτεύεται στην προσχολική και τη σχολική ηλικία. Θα μιλήσουμε επίσης για την εξέλιξη του παιδιού και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην πορεία της ζωής του (σχολικό πλαίσιο, εφηβεία, ενηλικίωση). Ολοκληρώνοντας το δεύτερο μέρος θα συζητηθούν οι προκλήσεις που προέκυψαν κατά την περίοδο της πανδημίας covid-19.


Στο τρίτο μέρος, με τη συμμετοχή όλων, θα προσεγγίσουμε για συζήτηση και προβληματισμό συγκεκριμένα περιστατικά, εστιάζοντας σε ιδιαίτερα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και σε ειδικά περιστατικά με συνοσηρότητα. Όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν, θα παρουσιάσουν κάποιο περιστατικό (αφού προηγηθεί συνεννόηση).

 

 

Υπεύθυνοι διδασκαλίας:


Μαριάνα Κιτσώνα, MSc, MA, CCC-SLP
Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας - Λογοπεδικός

 

Νίκος Χατζηαναστασίου, MSc
Εlectronics Εngineer

 

Επίπεδο: προχωρημένο

 

Συμμετέχοντες: περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Aπαιτούνται βασικές γνώσεις της συγκεκριμένης διαταραχής

 

Διάρκεια: 13 διδακτικές ώρες (Σάββατο 10:00 - 18:00, Κυριακή 10:00 - 15:00)

 

Πληροφορίες / εγγραφές: καθημερινά 17:00 - 21:00, 2310320619

 

Ημερομηνίες: 26-27/02/2022, Θεσσαλονίκη (Σάββατο 10:00 - 18:00, Κυριακή 10:00 - 15:00)

 

Κόστος: 180  ευρώ

 

Θα τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο COVID όπως ορίζεται από τις κρατικές αρχές την περίοδο διεξαγωγής του σεμιναρίου. Απαραίτητο το έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού.Ακύρωση συμμετοχής γίνεται δεχτή μέχρι και 26/01/2022 (με επιστροφή προκαταβολής). Μετά από την 26/01/2022 δεν θα γίνονται επιστροφές χρημάτων

 

Βιογραφικά εισηγητών:


Μαριάνα Κιτσώνα
MSc, MA, CCC-SLP
Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας - Λογοπεδικός

Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο και είναι συνεργάτης του νοσοκομείου Αττικόν, στο ιατρείο Παιδικής Βαρηκοΐας.  Παρακολούθησε το πρώτο μικρό παιδί στο οποίο τοποθετήθηκε κοχλιακό εμφύτευμα στην Ελλάδα από το 1998.  Για μία δεκαετία ήταν μέλος της ομάδας κοχλιακών εμφυτευμάτων του Νοσοκομείου Νίκαιας.  Σπούδασε Επικοινωνία (Λόγος-Ομιλία-Ακοή) στο πανεπιστήμιο Temple, Επεξεργασία Λόγου - Ομιλίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Φιλοσοφία και Συγκριτική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Bordeaux III, Γαλλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και Χορό στο κολλέγιο Deree.  Παρακολούθησε το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα ακοολογίας-νευροωτολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.  Πιστοποιημένο μέλος της ASHA και μέλος του ΠΣΛ.  Εργάζεται κυρίως με βρέφη, παιδιά και ενήλικες που έχουν δυσκολίες στην ακοή διευκολύνοντάς τους στην επικοινωνία.  Επικεντρώνεται στην πρώιμη παρέμβαση με κέντρο την οικογένεια, στην εξέλιξη των δεξιοτήτων ακρόασης και την Ακουστική-Λεκτική προσέγγιση στην εκπαίδευση, στη μετάβαση των παιδιών στο σχολικό πλαίσιο και στην ενίσχυση των επιτελικών λειτουργιών στα κωφά και βαρήκοα παιδιά.  Παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ακουστική εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών και ενηλίκων με προβλήματα ακοής.  Πιστοποιημένη στην εφαρμογή της Video Interaction Guidance για τη συντονισμένη αλληλεπίδραση και εκπαιδευόμενη επόπτρια.  Εκπαιδευμένη στην ανίχνευση και αποκατάσταση Διαταραχών Ακουστικής Επεξεργασίας.  Μέλος και συντονίστρια της ομάδας βαρηκοΐας του ΠΣΛ.

 

Νίκος Χατζηαναστασίου
MSc, Electronics Engineer

Nikos Hadjianastasiou (Electronics Engineer, MSc) is General Manager and main shareholder of “IntelligENT” Group of companies (Intelligent Hearing-GR, IntelligENT Medical-GR, hearLIFE-GR, iHearing Limited-CY). The Group is specialized in the supply and clinical support of all clinics and doctors in the ENT field, with best quality hearing and middle ear implants, hearing aids, surgical in-struments, audiology devices, nerve monitoring systems and consumables, in Greece and Cyprus. He is also one of the most experienced clinical engineers in the field of intra-operative testing and post- operative fitting of Hearing Implant Systems, with more than 25 years of experience. During this period, he is also in continuous collaboration with academics, ENT surgeons, audiologists and speech therapists, all specialized in the field of hearing implants, aiming to improve the quality of life of hear-ing implant users. He is a regular participant of international congresses and meetings in the field of ENT and Hearing Implants, acquiring excellent knowledge of the market and its competition. He is an honorary member of the “Greek Cochlear Implant Users Society”, for his continuous support of CI users and his contribution in promoting and expanding the use of Cochlear Implants in Greece.

Αναξιμάνδρου 57
ΤΚ: 50122
Χαριλάου, Θεσσαλονίκη
+30 2310 320 619