Webinar: Η τοπογραφία των δικτύων λόγου στον ανθρώπινο εγκέφαλο: Νεώτερα στοιχεία και μέθοδοι διερεύνησης.

1612557067

Webinar: "Η τοπογραφία των δικτύων λόγου στον ανθρώπινο εγκέφαλο:  Νεώτερα στοιχεία και μέθοδοι διερεύνησης."

Αν και, παραδοσιακά, οι διαταραχές του λόγου στις επίκτητες νευρολογικές παθήσεις, συσχετίζονται με βλάβες στις κλασικές περιοχές του λόγου (Broca & Wernicke), ένας σημαντικός όγκος κλινικών και απεικονιστικών δεδομένων εμπλέκουν και άλλες φλοιϊκές, αλλά και υποφλοιώδεις δομές, στη φαινομενολογία των δυσφασικών συνδρόμων. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η Γωνιώδης Έλικα, η Βασική Κροταφική Μοίρα, η Περιοχή του Exner, η Συμπληρωματική Κινητική Περιοχή, ο Κροταφικός Πόλος, ο Θάλαμος και η Παρεγκεφαλίδα. Βλάβες στις συγκεκριμένες περιοχές και τις μεταξύ τους συνδέσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσφασικά σύνδρομα, περισσότερο, ή, λιγότερο διαφοροποιημένα μεταξύ τους, ανάλογα με τη τοπογραφική εντόπιση της βλάβης και του ειδικότερου δικτύου περιοχών λόγου που προσβάλλει. Σκοπός της παρουσίασης θα είναι να αναδείξει την τοπογραφία των δικτύων λόγου στον εγκέφαλο και τις μεταβολές που υφίστανται, υπό την επίδραση οξέων ή χρόνιων βλαπτικών συμβαμάτων, με έμφαση στην Επιληψία, τους Όγκους του Εγκεφάλου και τις σχετικές χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους, υπό το φως των νεότερων απεικονιστικών και ηλεκτροφυσιολογικών μεθόδων διερεύνησης των Ανώτερων Νευρικών Λειτουργιών.

Εισηγητές:


Δρ. Κυριάκος Γαργάνης, PhD, νευρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Μονάδα Επιληψίας & Λειτουργικής Απεικόνισης, Κλινική "'Άγιος Λουκάς"
Κωστάκης Γκιάτης, Phd Candidate in Brain Imaging ΕΜΠ, Electrical and Computer Engineer, Μονάδα Επιληψίας & Λειτουργικής Απεικόνισης, Κλινική "'Άγιος Λουκάς"

Ημερομηνία: Κυριακή 4 Απριλίου 2021 - ώρα 18:00 έως 20:30 (Ώρα Ελλάδος)


Δηλώσεις συμμετοχής: http://kyklostherapy.gr/webinars.php

Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ

Επίπεδο σεμιναρίου: Προχωρημένο (απαιτείται βασική γνώση νευρολογίας)



Σύντομα βιογραφικά Εισηγητών:


Κυριάκος Γαργάνης του Κωνσταντίνου, Νευρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής, Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Επαγγελματική Διεύθυνση

1)Μονάδα Επιληψίας & Καταγραφής Κρίσεων, Κλινική «Άγιος Λουκάς» Θεσσαλονίκη, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, 54655, και

2)Ιατρείο, Μπακάλμπαση 29, 54248, Θεσσαλονίκη-
Τηλ. Επικοινωνίας:2310-380000, 2310-425439e–mail : [email protected]  

Βιογραφικό / Πορεία

Ο Κυριάκος Γαργάνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, και στο διάστημα 1989-1992 εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Νευρολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, υπό τον καθηγητή Ι. Λογοθέτη. Ακολούθησε στο διάστημα 1992-1994 εξειδίκευση επί διετία, στην Κλινική Επιληπτολογία (Clinical Fellowship in Epilepsy), στο Πρόγραμμα Κλινικής Επιληπτολογίας και Χειρουργικής Αντιμετώπισης της Επιληψίας MINCEP (Minnesota Epilepsy Comprehensive Program), στη Μιννεάπολη των Η.Π.Α, με εκπαίδευση τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Στη συνέχεια ήταν άμισθος επιστημονικός συνεργάτης στη Β’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, όπου και ολοκλήρωσε, το έτος 1999, τη διδακτορική του διατριβή, με τίτλο «Η Προεγχειρητική Εκτίμηση της Εστιακής Επιληψίας».
Από το 1995 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, και από το 2001 διευθύνει τη Μονάδα Επιληψίας στη Κλινική «Άγιος Λουκάς». Η Μονάδα Επιληψίας επικεντρώνεται σε Μακρόχρονες Video-ΗΕΓ καταγραφές ασθενών, στα πλαίσια  διαγνωστικών και προεγχειρητικών εκτιμήσεων και   ολοκληρώνει περί τις 100-120 τέτοιες εκτιμήσεις ανά έτος, και σε συνεργασία με το νευροχειρουργικό τμήμα, προετοιμάζει 10-15 ασθενείς ανά έτος για χειρουργική αντιμετώπιση της επιληψίας τους 
Τα ειδικότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εντόπιση των επιληπτογόνων δικτύων στα πλαίσια προεγχειρητικών εκτιμήσεων φαρμακανθεκτικών επιληπτικών ασθενών, με πολλαπλές διαγνωστικές μεθόδους (Μακρόχρονες Video-ΗΕΓ Καταγραφές, Ενδοκρανιακές Ηλεκτοφλοιογραφικές Καταγραφές, Δομική Μαγνητική Τομογραφία, Συνδυασμό ΗΕΓ και Λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας)  και στην απεικόνιση δικτύων λόγου με FMRI στα πλαίσια προεγχειρητικών εκτιμήσεων για την επιληψία και στη πρόγνωση πιθανών μετεγχειρητικών γνωσιακών ελλειμάτων.
Είναι εκπαιδευτής (Tutor) στο Εξ’ Αποστάσεως Διεθνές Διαδικτυακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ιατρών Νευρολόγων, VIREPA, της ILAE (International League Against Epilepsy), προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, μεταπτυχιακά εκπαιδευτικά προγράμματα  και άλλες σχετικές εκδηλώσεις της ημεδαπής και αλλοδαπής. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συγγράμματα. Είναι μέλος του ΔΣ (αντιπρόεδρος) του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (ΠΕΣΕ).


Κωστάκης Γκιάτης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Διδάκτωρ στην Απεικόνιση του Ανθρώπινου Εγκεφάλου, Ε.Μ.Π. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

Affiliation
1) Μονάδα Επιληψίας & Καταγραφής Κρίσεων, Κλινική «Άγιος Λουκάς» Θεσσαλονίκη, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, 546552) Εργαστήριο Βιο-Ιατρικής Πληροφορικής (BIOMIG - https://biomig.ntua.gr/), Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Τηλ: Επικοινωνίας:2310-380000
e–mail: [email protected]

Βιογραφικό / Πορεία
Ο Γκιάτης Κωστάκης αποφοίτησε από το Λύκειο Ερέτριας, Εύβοια, το 2008 συγκεντρώνοντας 19.417 μόρια κατορθώνοντας την εισαγωγή του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Αποφοίτησε από τη σχολή το 2016, έχοντας πραγματοποιήσει διπλωματική εργασία με τίτλο «Επεξεργασία και στατιστική ανάλυση δεδομένων fMRI», η οποία πραγματοποιήθηκε σε ασθενής με μικρο-κυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Η εργασία εκδόθηκε την επόμενη χρονιά (2017) σε έγκριτο διεθνές περιοδικό.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, συνέχισε στην έναρξη της διδακτορικής του διατριβής με θέμα «Απεικόνιση του Ανθρώπινου Εγκεφάλου». Στα πλαίσια αυτής καθιερώθηκε η συνεργασία με την κλινική «Άγιος Λουκάς» η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται σε περισσότερα επίπεδα μέχρι και σήμερα. Στα πλαίσια αυτής, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στην ασφαλή λήψη δεδομένων EEG-fMRI αλλά και παρακολούθηση σεμιναρίων στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο πανεπιστήμιο UCL, στο νοσοκομειακό πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στο νοσοκομειακό πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ.
Επιπλέον, αναπτύχθηκε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Yale για την προ-εγχειρητικής απεικόνιση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στα πλαίσια αυτής, μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται και έχει αποδειχτεί στο πανεπιστήμιο του Yale ότι ενεργοποιεί έξι κρίσιμες για τον λόγο περιοχές με εξαιρετική αναπαραγωγή των ίδιων αποτελεσμάτων και στην ελληνική γλώσσα (unpublished data).


Επιλεγμένη Βιβλιογραφία
Benjamin, Christopher & Gkiatis, Kostakis & Matsopoulos, George & Garganis, Kyriakos. (2020). Presurgical Language fMRI in Epilepsy: An Introduction. 10.1007/978-3-030-35687-3_10.
Konstantinos Bromis, Kostakis Gkiatis, Irene Karanasiou, George Matsopoulos, et al., “Altered Brain Functional Connectivity in Small-Cell Lung Cancer Patients after Chemotherapy Treatment: A Resting-State fMRI Study,” Computational and Mathematical Methods in Medicine, vol. 2017, ArticleID 1403940, 12 pages, 2017. doi:10.1155/2017/1403940

 


Με τη συμμετοχή σας θα λάβετε νόμιμο αποδεικτικό πληρωμής και βεβαίωση παρακολούθησης.
Υπάρχει δυνατότητα για παρακολούθηση μαγνητοσκόπησης του σεμιναρίου σε περίπτωση που οι ημερομηνία δεν σας επιτρέπει τη ζωντανή παρακολούθηση.

Αναξιμάνδρου 57
ΤΚ: 50122
Χαριλάου, Θεσσαλονίκη
+30 2310 320 619