Webinars & Σεμινάριο: Διευκολύνοντας παιδί και οικογένεια προς ασφαλή και απολαυστικά γεύματα

1614680197

Σεμινάριο & Webinars: "Διευκολύνοντας παιδί και οικογένεια προς ασφαλή και απολαυστικά γεύματα". Συμπεριφορικές - αισθητηριακές σιτιστικές διαταραχές στην παιδική ηλικία

Η εμφάνιση διαταραχών στη σίτιση στην παιδική ηλικία φαίνεται να απασχολεί όλο και πιο συχνά τους γονείς και τα παιδιά το τελευταίο διάστημα. Ενώ το φαγητό είναι μια ιδιαίτερη απολαυστική καθημερινή δραστηριότητα, για πολλές οικογένειες τα γεύματα γίνονται αιτία εκνευρισμού και πάλης. Προβλήματα στη σίτιση περιγράφονται τόσο σε παιδιά “τυπικής” ανάπτυξης, όσο σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και όλο και πιο συχνά ζητείται η βοήθεια του εξειδικευμένου λογοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή για να συνεισφέρει στην ομαλοποίηση της διαταραχής.

 

Σε μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων και μια διά ζώσης συνάντηση θα παρουσιάσουμε το φαινόμενο των σιτιστικών διαταραχών στην πολυπλοκότητα του. Θα αναφερθούμε στο αισθητηριακό - συμπεριφορικό υπόβαθρο των δυσκολιών, στην αξιολόγηση και στο σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου.

Σκοπός των webinars / seminar είναι το μοίρασμα γνώσεων και εμπειριών ώστε να ενισχυθεί η ορθή θεραπευτική πρακτική. Απευθύνονται σε θεραπευτές που ασχολούνται ήδη με διαταραχές σίτισης και θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους με επίκαιρες πληροφορίες και πρακτικές.

 

Webinar 1:

  • περιγραφή της διαταραχής σίτισης με συμπεριφορικό-αισθητηριακό υπόβαθρο
  • η συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας
  • η ανάγκη σωστής διερεύνησης / αξιολόγησης
  • αξιολόγηση / ερωτηματολόγιο
  • βιβλιογραφικές μελέτες

 

Υπεύθυνοι διδασκαλίας:
Dore Blom, SLT, Senior NDT Bobath Tutor
Μαρία Παρασκελίδου,  SLT, NDT Bobath therapist

 

Webinar 2:

Θα παρουσιαστούν οι βασικές δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία στα βασικά συστήματα σίτισης όπως η απτική, ιδιοδεκτική, αιθουσαία και οσφρητικο-γευστική επεξεργασία και η εξέλιξή τους ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Επίσης θα αναλυθούν οι θεμελιώδεις (fundamental) δεξιότητες στην αιθουσαία, οπτική και ακουστική επεξεργασία στην ανάλυση των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική εξέλιξη του παιδιού στην επεξεργασία τροφών.

 

Yπεύθυνοι διδασκαλίας:
Στράτος Αλεξάνδρου, ΟΤ, SIT
Θεοπέμπτη Ναγοπούλου,  OT, SI therapist, NDT-Bobath therapist

 

 

 

 

Σεμινάριο:

  • σχέση / αλληλεπίδραση γονέων, παιδιού και θεραπευτή
  • προσεγγίσεις / ορθές επιλογές
  • σχεδιασμό θεραπευτικού πλάνου βάση της αξιολόγησης
  • παρέμβαση λογοθεραπευτική και εργοθεραπευτική
  • ανάλυση περιστατικού - μαρτυρίες γονέων

 

Yπεύθυνοι διδασκαλίας:
Dore Blom, SLT, Senior NDT Bobath Tutor
Μαρία Παρασκελίδου,  SLT, NDT Bobath therapist 
Στράτος Αλεξάνδρου, ΟΤ, SIT
Θεοπέμπτη Ναγοπούλου,  OT, SI therapist, NDT-Bobath therapist

 

Επίπεδο: προχωρημένο

 

Συμμετέχοντες: περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Aπαιτούνται βασικές γνώσεις της συγκεκριμένης διαταραχής

 

Διάρκεια: 2 ώρες κάθε διαδικτυακό μάθημα

8 διδ. ώρες σεμινάριο (μια μέρα της επιλογής σας)

(συνολική διάρκεια: 13 διδακτικές ώρες)

 

Πληροφορίες / εγγραφές: καθημερινά 17:00 - 21:00, 2310320619

 

 

Ημερομηνίες:

webinar 1: Κυριακή 18/04/2021, 19:00 - 21:00 ώρα (GMT+3 ATHENS)

webinar 2: Κυριακή 09/05/2021, 19:00 - 21:00 ώρα (GMT+3 ATHENS)

seminar: Σάββατο, 05/06/2021, Θεσσαλονίκη, 10:00 - 17:00

Κυριακή, 06/06/2021, Θεσσαλονίκη, 10:00 - 17:00

Σάββατο, 26/06/2021 Αθήνα, 14:00 - 21:00

Κυριακή, 27/06/2021 Αθήνα, 10:00 - 17:00

(για το σεμινάριο μπορείτε να επιλέξετε μια μέρα στην πόλη που σας βολεύει)

 

Κόστος: εγγραφή μέχρι 01/04/2021 (early bird), 130 ευρώ

εγγραφή από 02/04/2021, 150 ευρώ

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτές:

Dore Blom, SLT, Senior NDT Bobath Tutor

Στράτος Αλεξάνδρου, ΟΤ, SIT

Θεοπέμπτη Ναγοπούλου,  OT, SIT

Μαρία Παρασκελίδου,  SLT, NDT Bobath therapist

 

Βιογραφικά εισηγητών:

Dore Blom

λογοθεραπεύτρια, senior NDT Bobath tutor

 

Η κ. Dore Blom είναι λογοθεραπεύτρια, ολλανδικής καταγωγής. Κάτοχος πτυχίου λογοθεραπείας, Vlaamse Hogeschool, Αμβέρσας, Βελγίου, έτος 1981. Εργάζεται στην Ελλάδα από το 1983 και αναλαμβάνει το τμήμα λογοθεραπείας του κέντρου αποκατάστασης παιδιών ΕΛΕΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη. Το 1988 δημιουργεί το εργαστήριο «Κύκλος», το πρώτο οργανωμένο εργαστήριο λογοθεραπείας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παρέχοντας   εξειδικευμένη βοήθεια σε θέματα λογοθεραπείας και δυσφαγίας για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος. Η συνεχιζόμενη επιμόρφωση της σε θέματα παιδο-νευρολογίας, αναπτυξιακής δυσφαγίας και νευρολογικών διαταραχών λόγου / ομιλίας εφοδιάζει την ίδια με εξαιρετικές κλινικές ικανότητες. Σήμερα ο «Κύκλος» συνεχίζει και δραστηριοποιείται σαν πρωτοπόρο κέντρο λογοθεραπείας με εξειδικευμένο προσωπικό και προσφέρει εποπτεία σε όσους συναδέλφους επιθυμούν.

Το 1989 η Κα. Dore Blom πιστοποιείται ως εκπαιδεύτρια NDT –  Bobath και από το 1998 είναι senior NDT – Bobath tutor. Από τότε διδάσκει σε βασικά και προχωρημένα σεμινάρια στην Ελλάδα, Κύπρο καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες. Επίσης είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολυάριθμα εξειδικευμένα συμπόσια, ημερίδες και εργαστηριακά μαθήματα που σχετίζονται με παιδο-νευρολογία και αναπτυξιακή δυσφαγία.

Η Κα. Dore Blom είναι δημιουργός της μεθόδου SIMATA (signs make talk ©2012) για τη συστηματική αντιμετώπιση της αναπτυξιακής λεκτικής δυσπραξίας. Επίσης είναι συν-ιδρύτρια του Kyklostherapy Webinars (©2016), μια πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης για επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης.

Είναι μέλος του EBTA (European Bobath Tutors Association) και είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕΝΑ (Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής), πρώην αντιπρόεδρος (1998-2000) και πρόεδρος (2000 έως 2002).  Από το 1983 είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών και του Ολλανδικού Συλλόγου Λογοπεδικών.

 

 

Στράτος Αλεξάνδρου

Ο Κος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ είναι Εργοθεραπευτής, advanced στην Παιδιατρική Εργοθεραπεία και εξειδικευμένος σε Αναπτυξιολογικά και Νευροψυχολογικά τεστ. Ασκεί το επάγγελμα του Εργοθεραπευτή από το 1987 και από το 1996 ίδρυσε τις Εταιρείες ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ("Επιστημονική εταιρεία Ειδικής Αγωγής" και "Παιδιού-Εφήβου-Οικογένειας") όπου είναι και ο επιστημονικός Δ/ντής. Είναι εξειδικευμένος σε μεθόδους αξιολόγησης και θεραπείας παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες με πιστοποίηση στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση από το 2001 και συνεχείς μετεκπαιδεύσεις σε αυτήν. Είναι εκπαιδευτής θεραπευτών και επόπτης Κέντρων σε θέματα Νευρο-Αναπτυξιακών δυσκολιών. Έχει υπάρξει εισηγητής σε πληθώρα διεθνών κι ελληνικών συνεδρίων νευρολογίας, ψυχιατρικής και ειδικής αγωγής, σε σειρά από στρογγυλές τράπεζες και φόρουμ και έχει δημιουργήσει από το 2006 τον ετήσιο κύκλο εκπαίδευσης Εργοθεραπευτών στην Παιδιατρική Εργοθεραπεία (βασικό και advanced). Έχει συγγράψει σειρά έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων. Είναι ο Δημιουργός του Αξιολογητικού Εργαλείου «ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ-ΠΡΑΞΗ-ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» (ΠΡΗ®) 2010 που εφαρμόζεται σε παιδιά με Νευρο-Αναπτυξιακές δυσκολίες και το «Έντυπο Αξιολόγησης Γραπτής Απόδοσης Παιδιών Δημοτικού Σχολείου" (2016) για τον εντοπισμό της σοβαρότητας της δυσγραφίας σε παιδιά. Είναι Μέλος των: Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών, Παγκόσμια Οργάνωση Εργοθεραπείας (WFOT), Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους και οικογένειες, World Health Organization for the Global Clinical Practice Network for ICD-11 Mental and Behavioural Disorders και Πανελλήνιο Επιστημονικό Σωματείο Επιστημόνων για τον Αυτισμό.

Θεοπέμπτη Ναγοπούλου

Είναι παδιατρική Εργοθεραπεύτρια με εξειδικεύσεις σε ειδικές εκπαιδευτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις σε βρέφη και παιδιά με αναπτυξιακές και νευρομυικές διαταραχές.

Διατηρεί ιδιωτικό θεραπευτήριο στη Θεσσαλονίκη, διδάσκει στο τμήμα Β. Εργοθεραπευτών σε ΙΙΕΚ και είναι μέλος του Δ.Σ. του 2ου Περιφεριακού Τμήματος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών και μέλος της Συνέλευσης Αντιπροσώπων.

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του E.C.C. (Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Φροντίδας), και τέως επιστημονικά Υπεύθυνη του Ξενώνα και των Κέντρων Ημέρας για άτομα με Αυτισμό Νομού Λάρισας καθώς και εξωτερική επιστημονική επόπτρια του Κέντρου Ημέρας για άτομα με Αυτισμό Νομού Καστοριάς.

 

Δημοσίευσε ποικίλα επιστημονικά άρθρα και συμμετείχε ως εισηγήτρια σε πολλά εκπαιδευτικά και θεραπευτικά σεμινάρια καθώς και σε ημερίδες και σε συνέδρια.

 

Μαρία Παρασκελίδου

Η Μαρία Παρασκελίδου είναι απόφοιτος του Τμήματος Λογοθεραπείας  το οποίο ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (τέως ΤΕΙ Ηπείρου) . Από τον Σεπτέμβριο του 2013 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη ως λογοθεραπεύτρια στο ¨Εργαστήριο λογοθεραπείας και εικαστικών ΚΥΚΛΟΣ¨. Από τον Απρίλιο του 2018 συνεργάζεται με το Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου  ως επιστημονική συνεργάτιδα της Β’ ΩΡΛ κλινική ΑΠΘ, υπό την διεύθυνση του κ.Κωνσταντίνου Μάρκου, διευθυντή Β’ Π.Π. κλινική ΩΡΛ.

Η συνεχής ανάγκη της για μάθηση και εξέλιξη στην θεραπευτική της πορεία την έχουν ωθήσει να παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και διαλέξεων. Κάποια εκ των οποίων  είναι η εκπαίδευση της στην νευροαναπτυξιακή αγωγή NDT BOBATH,  η παρακολούθηση σεμιναρίου για τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές σίτισης, η βασική εκπαίδευση στην εντατική αλληλεπίδραση,  βασικό σεμινάριο του γλωσσικού προγράμματος  ΜΑΚΑΤΟΝ , σεμινάριο νευρομυικής περίδεσης σύμφωνα με τις βασικές αρχές BOBATH , σεμινάριο παιγνιοθεραπείας κ.α.

 

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την θεραπευτική παρέμβαση στις διαταραχές σίτισης, τόσο στο κομμάτι της συμπεριφορικής  σιτιστικής διαταραχής όσο και σε αυτό της νευροαναπτυξιακής διαταραχής, κάτι το οποίο την έχει οδηγήσει στην μελέτη άρθρων και ερευνών γύρο από το συγκεκριμένο ζήτημα,  για την άντληση συμπερασμάτων αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση των θεραπειών της.

 

“Διευκολύνοντας παιδί και οικογένεια προς

ασφαλή και απολαυστικά γεύματα”

συμπεριφορικές - αισθητηριακές σιτιστικές διαταραχές

στην παιδική ηλικία



Η εμφάνιση διαταραχών στη σίτιση στην παιδική ηλικία φαίνεται να απασχολεί όλο και πιο συχνά τους γονείς και τα παιδιά το τελευταίο διάστημα. Ενώ το φαγητό είναι μια ιδιαίτερη απολαυστική καθημερινή δραστηριότητα, για πολλές οικογένειες τα γεύματα γίνονται αιτία εκνευρισμού και πάλης. Προβλήματα στη σίτιση περιγράφονται τόσο σε παιδιά “τυπικής” ανάπτυξης, όσο σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και όλο και πιο συχνά ζητείται η βοήθεια του εξειδικευμένου λογοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή για να συνεισφέρει στην ομαλοποίηση της διαταραχής.


Σε μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων και μια διά ζώσης συνάντηση θα παρουσιάσουμε το φαινόμενο των σιτιστικών διαταραχών στην πολυπλοκότητα του. Θα αναφερθούμε στο αισθητηριακό - συμπεριφορικό υπόβαθρο των δυσκολιών, στην αξιολόγηση και στο σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου.

Σκοπός των webinars / seminar είναι το μοίρασμα γνώσεων και εμπειριών ώστε να ενισχυθεί η ορθή θεραπευτική πρακτική. Απευθύνονται σε θεραπευτές που ασχολούνται ήδη με διαταραχές σίτισης και θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους με επίκαιρες πληροφορίες και πρακτικές.

Webinar 1:

  • περιγραφή της διαταραχής σίτισης με συμπεριφορικό-αισθητηριακό υπόβαθρο

  • η συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας

  • η ανάγκη σωστής διερεύνησης / αξιολόγησης

  • αξιολόγηση / ερωτηματολόγιο

  • βιβλιογραφικές μελέτες


υπεύθυνοι διδασκαλίας: Dore Blom, SLT, Senior NDT Bobath Tutor

Μαρία Παρασκελίδου,  SLT, NDT Bobath therapist


webinar 2:

  • Θα παρουσιαστούν οι βασικές δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία στα βασικά συστήματα σίτισης όπως η απτική, ιδιοδεκτική, αιθουσαία και οσφρητικο-γευστική επεξεργασία και η εξέλιξή τους ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Επίσης θα αναλυθούν οι θεμελιώδεις (fundamental) δεξιότητες στην αιθουσαία, οπτική και ακουστική επεξεργασία στην ανάλυση των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική εξέλιξη του παιδιού στην επεξεργασία τροφών.


υπεύθυνοι διδασκαλίας: Στράτος Αλεξάνδρου, ΟΤ, SIT

Θεοπέμπτη Ναγοπούλου,  OT, SI therapist, NDT-Bobath therapist





Σεμινάριο:

  • σχέση / αλληλεπίδραση γονέων, παιδιού και θεραπευτή

  • προσεγγίσεις / ορθές επιλογές

  • σχεδιασμό θεραπευτικού πλάνου βάση της αξιολόγησης

  • παρέμβαση λογοθεραπευτική και εργοθεραπευτική

  • ανάλυση περιστατικού - μαρτυρίες γονέων


υπεύθυνοι διδασκαλίας: Dore Blom, SLT, Senior NDT Bobath Tutor

Μαρία Παρασκελίδου,  SLT, NDT Bobath therapist

Στράτος Αλεξάνδρου, ΟΤ, SIT

Θεοπέμπτη Ναγοπούλου,  OT, SI therapist, NDT-Bobath therapist

Επίπεδο:

προχωρημένο


Συμμετέχοντες: περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

απαιτούνται βασικές γνώσεις της συγκεκριμένης διαταραχής


Διάρκεια: 2 ώρες κάθε διαδικτυακό μάθημα

8 διδ. ώρες σεμινάριο (μια μέρα της επιλογής σας)

(συνολική διάρκεια: 13 διδακτικές ώρες)


πληροφορίες / εγγραφές:  καθημερινά 17:00 - 21:00, 2310320619



Ημερομηνίες:

webinar 1: Κυριακή18/04/2021, 19:00 - 21:00 ώρα (GMT+3 ATHENS)

webinar 2: Κυρικαή09/05/2021, 19:00 - 21:00 ώρα (GMT+3 ATHENS)

seminar 3: Σάββατο, 05/06/2021, Θεσσαλονίκη, 10:00 - 17:00

Κυριακή, 06/06/2021, Θεσσαλονίκη, 10:00 - 17:00

Σάββατο, 26/06/2021 Αθήνα, 14:00 - 21:00

Κυριακή, 27/06/2021 Αθήνα, 10:00 - 17:00

(για το σεμινάριο μπορείτε να επιλέξετε μια μέρα στην πόλη που σας βολεύει)


Κόστος: εγγραφή μέχρι 01/04/2021 (early bird), 130 ευρώ

εγγραφή από 16/03/2021, 150 ευρώ


Υπεύθυνοι εκπαιδευτές:

Dore Blom, SLT, Senior NDT Bobath Tutor

Στράτος Αλεξάνδρου, ΟΤ, SIT

Θεοπέμπτη Ναγοπούλου,  OT, SIT

Μαρία Παρασκελίδου,  SLT, NDT Bobath therapist


Αναξιμάνδρου 57
ΤΚ: 50122
Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

[email protected]
+30 2310 320 619