Webinars & Seminars: Παιδιατρική Νευρομυϊκή περίδεση (βαση αρχών NDT - Bobath)

1592505426

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αιτήσεις για τα webinars & seminars Παιδιατρικής Νευρομυϊκής περίδεσης έχουν κλείσει λόγω πληρότητας.

 

 

Webinars & Seminars: Παιδιατρική Νευρομυϊκή περίδεση (βαση αρχών NDT - Bobath)

Το σεμινάριο αποτελείται από ένα γενικό μέρος που θα πραγματοποιηθεί σε 2 webinars / διαδικτυακές συναντήσεις  με τα εξής θέματα:

 

 • Σύντομη εισαγωγή των γενικών αρχών της νευρομυϊκής περίδεσης

 • Το δέρμα ως υποδοχέας της ελαστικής ταινίας

 • Εφαρμογή περίδεσης σε βρέφη και παιδιά / επιστημονική έρευνα

 • Οι αρχές NDT - Bobath ως πλαίσιο της νευρομυϊκής περίδεσης

 • ιδιότητες της ελαστικής ταινίας

 • εφαρμογή και εξάσκηση τεχνικών ( κοπή, εφαρμογή, αφαίρεση)

 • γενικές αρχές εφαρμογής και αφαίρεσης

 

Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές).

 

Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου θα οργανωθεί διά ζώσης  σε ομάδες των 5 - 8 ατόμων και θα έχει διάρκεια 8 ωρών. Θα τηρηθεί αυστηρά το πρωτόκολλο υγείας τόσο στους χώρους υποδοχής όσο και για τους συμμετέχοντες και διδάσκοντες. Ξεκινάμε με ένα εισαγωγικό πρακτικό μέρος και έπειτα οι συμμετέχοντες  θα χωριστούν ανά ειδικότητα.

 

Το εισαγωγικό μέρος περιλαμβάνει:

 • Το μυϊκό σύστημα του κορμού, του αυχένα και της ωμικής ζώνης σε βρέφη και παιδιά

 • Λειτουργικές εφαρμογές ΝΜ περίδεσης σαν βοηθητικό “εργαλείο” για τη σταθεροποίηση κορμού / κεφαλής, την ευθυγράμμιση αυχένα - κορμού - λεκάνης και την υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας.

 • εφαρμογή (επίδειξη)

 

Το ειδικό μέρος για λογοθεραπευτές περιλαμβάνει:

 

 • Το μυϊκό σύστημα του προσώπου  και του στόματος σε βρέφη και παιδιά

 • Λειτουργικές εφαρμογές της νευρομυϊκής περίδεσης για την υποστήριξη στοματο-προσωπικών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων κατάποσης / σίτισης και τη διευκόλυνση της γαστρεντερολογικής λειτουργίας

 • εξάσκηση εφαρμογών μεταξύ των συμμετεχόντων

 • ανάλυση  περιστατικών - κλινικός συλλογισμός

 • επίδειξη εφαρμογής σε παιδιά

 

το ειδικό μέρος για εργοθεραπευτές / φυσιοθεραπευτές περιλαμβάνει:

 

 • Η λειτουργία των  μυών και των συνεργιών του άνω άκρου για γραφοκινητικές δεξιότητες

 • Λειτουργικές εφαρμογές της νευρομυϊκής περίδεσης για ωμική σταθεροποίηση και χρήση άνω άκρου

 • εξάσκηση των εφαρμογών μεταξύ των συμμετεχόντων

 • ανάλυση περιστατικών - κλινικός συλλογισμός

 • επίδειξη εφαρμογής σε παιδιά

 

Η επιλογή των συγκεκριμένων εφαρμογών περίδεσης έχει γίνει μέσα από την κλινική εμπειρία των εκπαιδευτών.  Ο σκοπός του σεμιναρίου  είναι να δοθούν στους εκπαιδευόμενους οι πιο ενδεδειγμένες, λειτουργικές και αποτελεσματικές τοποθετήσεις περίδεσης που θα λειτουργήσουν ως  υποστήριξη της  θεραπευτικής παρέμβασης. Προτεραιότητα παρακολούθησης του σεμιναρίου έχουν οι θεραπευτές  (SLT, OT, PT) που έχουν πιστοποίηση NDT- Bobath. Ωστόσο μπορούν δηλώσουν συμμετοχή και θεραπευτές που δεν έχουν παρακολουθήσει βασικό σεμινάριο NDT-Bobath.

Επίπεδο σεμιναρίου:
Προxωρημένο

Διάρκεια:
12 διδ. ώρες

Εισηγητές:

Dore Blom, SLT, Senior NDT Bobath Tutor

Φωτεινή Ζωγράφου, ΟΤ, Senior NDT Bobath Tutor

Δελφίνη Παπάζογλου,  ΡΤ,  NDT Bobath Tutor


Κόστος συμμετοχής:

εγγραφή μέχρι 31/08/2020 (early bird), 130 ευρώ

εγγραφή από 1/9/2020, 150 ευρώΗμερομηνίες:

Webinars:

26/09/2020 και 27/09/2020, ώρα 09:30 - 11:00 (GMT+3 ATHENS)

Seminars:

Θεσσαλονίκη 10 ή 11 Οκτ. 2020, ώρα 9:30 - 17:00

Αθήνα 17 ή 18 Οκτ. 2020, ώρα 9:30 - 17:00

 

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα - Τα σεμινάρια δεν θα πραγματοποιηθούν εάν δεν υπάρξουν τουλάχιστον 20 συμμετέχοντες.

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 32 άτομα - Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας δηλώσεων συμμετοχής.


Δηλώσεις συμμετοχής: http://kyklostherapy.gr/webinars.php
Πληροφορίες: [email protected] ή τηλεφωνικά: 2310320619


Σύντομα βιογραφικά Εισηγητών:

 

Ζωγράφου Φωτεινή

εργοθεραπεύτρια, senior NDT Bobath tutor

Η κ. Ζωγράφου Φωτεινή είναι εργοθεραπεύτρια που ζει και εργάζεται στην Αθήνα τα τελευταία 27 χρόνια. Είναι κάτοχος πτυχίου εργοθεραπείας από το τμήμα εργοθεραπείας  των σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας με έτος απόκτησης το 1993. Από το 1993 ως το 1996 εργάστηκε στη θέση του εργοθεραπευτή  σε προγράμματα αποασυλοποίησης στο ΠΙΚΠΑ της Λέρου και στον Ξενώνα αυτόνομης διαβίωσης Θέτις. Το ίδιο χρονικό διάστημα και ως το 1998 συμμετείχε σε προγράμματα κοινωνικού αποκλεισμού και προγράμματα HORIZON στο δήμο Χολαργού.

Από το 1996 ως το 2015 δημιούργησε το κέντρο ειδικών θεραπειών του παιδιού Εξέλιξή παρέχοντας εξιδεικευμένη βοήθεια σε θέματα εργοθεραππείας και πρώιμης παρέμβασης σε βρέφη και παιδιά. Από το 2008 ως και σήμερα κατέχει τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη στην ειδική διαγνωστική Μονάδα «Σπύρος Δοξιάδης», με αρμοδιότητες διάγνωσης και αξιολόγησης των περιστατικών, επίσης εποπτεία της ομάδας των εργοθεραπευτών εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο στα πλαίσια της Μονάδας. Το 2015 και μετά από 22 χρόνια επιτυχούς πορείας στο χώρο δημιουργεί το κέντρο «The House» έναν πρωτοποριακό χώρο θεραπευτικών πρσεγγίσεων για το παιδί και την οικογένεια, στα πρότυπα μοντέρνων απόψεων και πολυθεματικών σχημάτων θεραπείας προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε παιδιού και της οικογένειάς του. Στο χώρο αυτό συνεχίζει στη θέση του επιστημονικού συντονιστή.

Όλα αυτά τα χρόνια, η συνεχιζόμενη επιμόρφωση της σε θέματα αναπτυξιακά, πρώιμης παρέμβασης και νευροκινητικών διαταραχών της έχουν δώσει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει πληθώρα νέων θεραπευτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μέσα από συστηματικές συνεργασίες, πολλών χρόνων με χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Σερβία , η Ρωσία.

Η μεγάλη κλινική της εμπειρία την έχει οδηγήσει στη δημιουργία εξιδεικευμένων κλινικών σεμιναρίων με θεματολογία όπως δυσλεξία, δυσγραφία, αξιολόγηση και κλινική συλλογιστική, πρώιμη παρέμβαση κ.λ.π. Άλλο σημαντικός τομέας δράσης της αποτελεί η κλινική εποπτεία σε νέους εργοθεραπευτές σε Αθήνα και επαρχία καθώς και η παροχή αξιολογητικού και εποπτικού έργου σε θεραπευτικά κέντρα εκτός Αθηνών.  Η κ. Φωτεινή Ζωγράφου είναι NDT -Bobath  θεραπεύτρια από το 1998 .Είναι πιστοποιημένη ως εκπαιδεύτρια NDT -Bobath από το 2005 και senior NDT -Bobath tutor από το 2013.  Από τότε διδάσκει σε βασικά και προχωρημένα σεμινάρια της μεθόδου και είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια σε συνέδρια, ημερίδες και workshops, που σχετίζονται με την εργοθεραπευτική παρέμβαση σε βρέφη και παιδιά.

Τέλος είναι μέλος του ΕΒΤΑ (European Bobath Tutors Association) και μέλος του Πανελλήνιου συλλόγου Εργοθεραπευτών από το 1993 στον οποίο διετέλεσε πρόεδρος για μία δεκαετία περίπου.

 

 

Παπάζογλου Δελφίνη

φυσικοθεραπεύτρια, NDT Bobath tutor

Η κ. Δελφίνη Παπάζογλου είναι φυσικοθεραπεύτρια η οποία ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος πτυχίου φυσικοθεραπείας από το τμήμα ΚΑΤΕΕΘ Θεσσαλονίκης τμήμα Φυσικοθεραπείας με έτος απόκτησης το 1981. Από το 1988 και για 22χρόνια ως το 2010 εργάστηκε ως προϊσταμένη των θεραπευτικών τμημάτων στην «ΕΛΕΠΑΑΠ»  Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει εξιδεικευμένη βοήθεια σε θέματα φυσικοθεραπείας σε βρέφη και παιδιά και συνεχίζει να επιμορφώνεται σε σειρά μεθόδων που αφορούν θέματα παιδονευρολογίας αναπτυξιακών και κινητικών διαταραχών, προσπαθώντας να εμπλουτίσει τις κλινικές της ικανότητες. Σήμερα μετά από 39 χρόνια κλινική εμπειρία παρέχει αξιολογητικό και εποπτικό έργο προσπαθώντας να βοηθήσει νέους θεραπευτές. Την τελευταία δεκαετία έχει αναπτύξει σημαντική εκπαιδευτική δράση που αφορά την εκπαίδευσή νέων θεραπευτών στη μέθοδο NDT- Bobath ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της μεθόδου από το 2010. Έχει διδάξει σε σειρά βασικών και προχωρημένων σεμιναρίων NDT- Bobath σε Ελλάδα, Κύπρο , Πολωνία και Τσεχία και έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε εξιδεικευμένα συνέδρια, ημερίδες και workshops που σχετίζονται με την κινητική αναπηρία, τις αναπτυξιακές διαταραχές και την πρώιμη παρέμβαση σε βρέφη και παιδιά. Από το 2016 έως και σήμερα είναι η πρώτή εξιδεικευμένη φυσικοθεραπεύτρια στην Ελλάδα  για την εφαρμογή του κουστουμιού ηλεκτροδιέγερσης (Μollii suit) , μιας Σουηδικής πρωτοποριακής μεθόδου αποκατάστασης νευρομυικών παθήσεων σε παιδιά και ενήλικες.

Είναι μέλος του ΕΒΤΑ (European Bobath Tutors Association) και ιδρυτικό μέλος της ΕΕΝΑ (Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής) από την οποία και έχει τιμηθεί για την προσφορά της.


Dore Blom

λογοθεραπεύτρια, senior NDT Bobath tutor


Η κ. Dore Blom είναι λογοθεραπεύτρια, ολλανδικής καταγωγής. Κάτοχος πτυχίου λογοθεραπείας, Vlaamse Hogeschool, Αμβέρσας, Βελγίου, έτος 1981. Εργάζεται στην Ελλάδα από το 1983 και αναλαμβάνει το τμήμα λογοθεραπείας του κέντρου αποκατάστασης παιδιών ΕΛΕΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη. Το 1988 δημιουργεί το εργαστήριο «Κύκλος», το πρώτο οργανωμένο εργαστήριο λογοθεραπείας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παρέχοντας   εξειδικευμένη βοήθεια σε θέματα λογοθεραπείας και δυσφαγίας για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος. Η συνεχιζόμενη επιμόρφωση της σε θέματα παιδο-νευρολογίας, αναπτυξιακής δυσφαγίας και νευρολογικών διαταραχών λόγου / ομιλίας εφοδιάζει την ίδια με εξαιρετικές κλινικές ικανότητες. Σήμερα ο «Κύκλος» συνεχίζει και δραστηριοποιείται σαν πρωτοπόρο κέντρο λογοθεραπείας με εξειδικευμένο προσωπικό και προσφέρει εποπτεία σε όσους συναδέλφους επιθυμούν.

Το 1989 η Κα. Dore Blom πιστοποιείται ως εκπαιδεύτρια NDT –  Bobath και από το 1998 είναι senior NDT – Bobath tutor. Από τότε διδάσκει σε βασικά και προχωρημένα σεμινάρια στην Ελλάδα, Κύπρο καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες. Επίσης είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολυάριθμα εξειδικευμένα συμπόσια, ημερίδες και εργαστηριακά μαθήματα που σχετίζονται με παιδο-νευρολογία και αναπτυξιακή δυσφαγία.

Η Κα. Dore Blom είναι δημιουργός της μεθόδου SIMATA (signs make talk ©2012) για τη συστηματική αντιμετώπιση της αναπτυξιακής λεκτικής δυσπραξίας. Επίσης είναι συν-ιδρύτρια του Kyklostherapy Webinars (©2016), μια πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης για επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης.


Είναι μέλος του EBTA (European Bobath Tutors Association) και είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕΝΑ (Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής), πρώην αντιπρόεδρος (1998-2000) και πρόεδρος (2000 έως 2002).  Από το 1983 είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών και του Ολλανδικού Συλλόγου Λογοπεδικών.


 

 

Με τη συμμετοχή σας θα λάβετε νόμιμο αποδεικτικό πληρωμής και βεβαίωση παρακολούθησης.

Υπάρχει δυνατότητα για παρακολούθηση μαγνητοσκόπησης του σεμιναρίου σε περίπτωση που οι ημερομηνίες δεν σας επιτρέπουν τη ζωντανή παρακολούθηση.


Αναξιμάνδρου 57
ΤΚ: 50122
Χαριλάου, Θεσσαλονίκη
+30 2310 320 619