Συχνές ερωτήσεις

1452607042

Νομίζω ότι το παιδί μου τραυλίζει, πότε να απευθυνθώ σε λογοθεραπευτή;

Ο όρος «δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας» (disfluency) περιγράφει δισταγμούς, διακοπές και κολλήματα στην ομιλία που μπορεί να είναι φυσιολογικά ή όχι, όπως στην περίπτωση του τραυλισμού. Τα περισσότερα παιδιά περνούν από περιόδους δυσχέρειας στη ροή της ομιλίας κατά την περίοδο της γλωσσικής ανάπτυξης. Κάποια παιδιά θα εμφανίσουν έναν ήπιο τραυλισμό ενώ για κάποια άλλα η δυσκολία θα εξελιχθεί σε σοβαρότερο πρόβλημα. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν και επομένως να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα. Για να βεβαιωθείτε αν πρόκειται για φυσιολογική διαταραχή της ροής της ομιλίας ή αν πρόκειται για τραυλισμό μπορείτε να ζητήσετε μια λογοθεραπευτική αξιολόγηση. Έτσι θα πάρετε απαντήσεις στον προβληματισμό σας και θα βοηθήσετε το παιδί σας εγκαίρως με τον πιο κατάλληλο τρόπο

Το παιδί μου έχει / Εγώ έχω έντονη βραχνάδα ακόμα και αφωνία, πρέπει να απευθυνθώ σε λογοθεραπευτή;

Οι φωνητικές  χορδές είναι υπεύθυνες για την παραγωγή φωνής. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο όργανο που με την υποστήριξη της αναπνοής παράγει τον  «τόνο» της φωνής μας.  Η φωνή μας έχει μια χαρακτηριστική και προσωπική χροιά ωστόσο πρέπει να διαθέτει καθαρότητα, δύναμη, διάρκεια και μελωδικότητα. Τα συνηθέστερα προβλήματα στη φωνή προκύπτουν λόγω υπέρ χρήσης ή και κατάχρησης. Λανθασμένη χρήση της φωνής επιβαρύνει τις φωνητικές χορδές και σε συνδυασμό με κακή "φωνητική υγιεινή" οδηγεί σε αλλοιώσεις των φωνητικών χορδών όπως οίδημα, οζίδια και  πολύποδες.

Εάν το παιδί σας η εσείς εμφανίζετε βραχνάδα ή και αφωνία ανά τακτά διαστήματα συστήνεται μια επίσκεψη σε ΟΡΛ για την απεικόνιση των φωνητικών χορδών. Ο λογοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει στην αξιολόγηση της φωνής λαμβάνοντας υπόψιν παραμέτρους όπως, δύναμη, καθαρότητα, αντήχηση, εύρος και μελωδικότητα. Επίσης ο λογοθεραπευτής μπορεί να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της φώνησης.

Το παιδί μου δεν προφέρει σωστά όλους τους φθόγγους. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο;

Καθώς το παιδί σας αναπτύσσεται,  παρατηρείτε ότι μήνα με το μήνα το παιδί σας ψηλώνει, ωριμάζει, ανταποκρίνεται και επικοινωνεί καλύτερα. Τι συμβαίνει όμως όταν περνά ένα εύλογο χρονικό διάστημα και η ομιλία του παιδιού σας δεν εξελίσσεται και παραμένει ακόμη μερικώς ή ολικώς ακατάληπτη όπως όταν ήταν μικρό;

Ο λογοθεραπευτής μπορεί να εξακριβώσει με ειδικές δοκιμασίες αν η ομιλία του παιδιού σας πράγματι υπολείπεται η αν είναι φυσιολογικό φαινόμενο της ανάπτυξης του. Η έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων άρθρωσης στην νηπιακή ηλικία είναι σημαντική για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού καθώς και για την σχολική ωριμότητα.

Tο μωρό μου δεν θηλάζει σωστά, κουράζεται και μερικές φορές βήχει και σταματάει να θηλάζει. Πρέπει να ανησυχήσω;

Ο λογοθεραπευτής που είναι εξειδικευμένος σε θέματα σίτισης / κατάποσης μπορεί να αξιολογήσει τις όποιες δυσκολίες που έχει το μωρό σας ή το παιδί σας στον θηλασμό, στην διαχείριση  και στην κατάποση τροφών. Σημαντικό είναι όταν διαπιστωθεί ένα πρόβλημα σε αυτές τις ζωτικές λειτουργίες να εφαρμοστεί κατάλληλη παρέμβαση έγκαιρα για να μην εκτεθεί το βρέφος ή το παιδί σε τραυματικές και επικίνδυνες για την υγεία του  εμπειρίες.

Αναξιμάνδρου 57
ΤΚ: 50122
Χαριλάου, Θεσσαλονίκη
+30 2310 320 619